Algemene informatie Microbe-Lift
Microbe-Lift is Amerika’s meest gevraagde merknaam in bacteriën voor vijver- en oppervlakte waterbehandeling. Maar waarom is Microbe-Lift anders dan andere biologische vijverproducten? Er zijn een aantal belangrijke verschillen die ervoor zorgen dat Microbe-Lift superieur is ten opzichte van andere bacteriële producten. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Microbe-Lift bevat fotosynthetische bacteriën welke zeer nuttig zijn om de ecologie van de vijver in balans te brengen. Deze bacteriën kunnen zonlicht gebruiken als energiebron en daarbij het werk verlichten van de aërobe heterotrofe bacteriën. De fotosynthetische bacteriën nemen ecologisch gezien dezelfde plaats in als algen en zullen deze dan ook beconcurreren door hun voedingsstoffen en zonlicht te ontnemen. Door deze fotosynthetische bacteriën hebben bepaalde producten van Microbe-Lift een typische paars/rode kleur. Er worden geen voedingskleurstoffen of andere pigmentsoorten aan het product toegevoegd. Zoals alle fotosynthetische organismen hebben fotosynthetische bacteriën pigment materiaal nodig om zonlicht op te nemen. In groene planten is het pigmentmateriaal chlorofyl, dat zorgt voor de groene kleur. Het pigment materiaal in de fotosynthetische bacteriën, die het de paars/rode kleur geeft, worden carotenen genoemd. In het begin van ons kweekproces is de vloeistof nog helder. Na een aantal dagen aan zonlicht te zijn blootgesteld wordt de kleur paars/rood. Dit gebeurt wanneer de bacteriën het natuurlijke pigment omzetten. Wanneer sommigen concurrenten horen dat klanten en dealers merken dat de fotosynthetische bacteriën nuttig werk verrichten, claimen zij dat zij deze ook hebben. Helaas is dit onmogelijk omdat de meeste van deze producten helder van kleur zijn. Omdat licht door een heldere vloeistof schijnt kunnen dit dus geen fotosynthetische bacteriën zijn.
  • Ecological Laboratories, Inc. is de totaalproducent van Microbe-Lift. Er zijn vele firma's die hun bacteriën niet zelf produceren. Het gaat dan om 'standaard producten' die in massa worden geproduceerd door grote bacteriecultuur producenten, en die voor diverse toepassingen onder verschillende labels worden verkocht. De meeste van deze producten bevatten alleen maar aërobe heterotrofen en facultatieve anaëroben. Hoewel deze bacteriën nuttig kunnen zijn voor een vijver, kunnen zij het ecosysteem niet in balans brengen zoals de aërobe heterotrofe-, facultatieve anaërobe-, fotosynthetische-, anaërobe- en chemosynthetische organismen van Microbe-Lift dat kunnen.
  • Microbe-Lift wordt gekweekt in de fles waarin het wordt verkocht. De reden hiervoor is dat de organismen afhankelijk van elkaar groeien. Het is eigenlijk een 'ecosysteem in een flesje'. Ze worden samen gekweekt omdat ze ook samen hun werk moeten doen in uw vijver. De meeste bacteriën van de massa producenten worden als individuele soorten gekweekt in grote tanks of op gist plateaus wanneer het droge producten zijn. Daarna worden ze vermengd en verpakt, vaak met weinig kennis van hoe het gaat reageren in het vijvermilieu.
  • Microbe-Lift is zo veelzijdig dat het vele dingen zal doen waarvoor u normaal gesproken 3 of 4 verschillende producten van andere merken zou moeten gebruiken. De prijs van Microbe-Lift ligt dan ook hoger dan die van andere producten, maar door de veelzijdigheid van het product bespaart u toch geld.  
  • Tot slot: Microbe-Lift halveert uw vijveronderhoud. Simpel, maar doeltreffend - en waar.

Veelgestelde vragen over Microbe-Lift producten

Microbe-Lift producten hebben een eigen 'ecosysteem' in een flesje met alle benodigde organismen om de tekorten in het vijverwater weer aan te vullen. De bacteriën werken direct wanneer ze aan het water worden toegevoegd zonder eerst te moeten 'ontkiemen' zoals producten die op sporenelementen zijn gebaseerd.

Waarom werken Microbe-Lift producten zo goed? 
Microbe-Lift producten bevatten fotosynthetische, aërobe, facultatieve anaërobe, anaërobe en chemosynthetische bacteriën die de meest voorkomende vijverproblemen bestrijden zoals hoge ammonia en nitriet waarden, onverteerde resten, algengroei, organisch bodemslib en nare luchtjes. Fotosynthetische bacteriën reduceren de troebelheid van het water door het samenvlokken en laten bezinken van organische en anorganische vuildeeltjes.

Waarom ruikt het product naar rotte eieren?
De geur is totaal onschadelijk en verdwijnt binnen enkele seconden. De geur is verbonden aan de natuurlijke productie van zwavelwaterstof door sulfaat verminderende bacteriën als onderdeel van het ecosysteem. Dit zorgt voor een energiebron voor de paarse zwavel bacteriën in het product en als bewaarvloeistof die de bacteriën in een 'slaaptoestand' houdt waardoor het product 3 tot 5 jaar houdbaar blijft. Wanneer u Microbe-Lift in de vijver giet wordt de zwavelwaterstof er afgespoeld en verdunt in het water waardoor de bacteriën ontwaken en weer actief worden.

Moet Microbe-Lift worden verdund met water voor het gebruik?
Nee. Schud Microbe-Lift voor gebruik en giet het in het water.

Hoe moet ik Microbe-Lift gebruiken als ik een biologisch filter heb?
Giet het direct in de vijver. De bacteriën zullen een bio-film vestigen op het filtermateriaal wanneer zij door het vijverwater circuleren.

Wat doet Microbe-Lift voor mijn vijver?
Het vermindert ammonia en nitriet, het vermindert nare luchtjes die worden veroorzaakt door urine, uitwerpselen, algen, teveel visvoer, etc., het vermindert zwavelwaterstof luchtjes, verhoogt het opgeloste zuurstof gehalte, breekt dode algen af, vermindert de opbouw van vogeluitwerpselen.

Hebben de bacteriën van Microbe-Lift speciale omstandigheden nodig om te kunnen werken? 
Microbe-Lift werkt niet als er pesticiden of chemische algenbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. UV-lampen en ozon apparatuur moeten voor een optimaal resultaat 2 tot 3 dagen uitgeschakeld worden.

Meer informatie en contact

Meer informatie of weten waar bij u in de omgeving een verkooppunt zit? Neem contact met ons op via info@aqua-forte.com.